Wandelroute Oud Zandvoort (sloppies route)

Tot het begin van de 19e eeuw was Zandvoort een slaperig dorp aan de buitenrand van de duinen. De inwoners leefden van visvangst en stroperij, en teelden duinpiepers, aardappels op akkertjes in de duinen. Toen ontdekten bewoners van Amsterdam en Haarlem hoe gezond zeelucht was. Zij kwamen baden in Zandvoort. In 1824 werd de Zandvoortseweg verhard. Er kwam een badhuis, een tramlijn en in 1881 zelfs een treinstation. Een van de beroemdste gasten was keizerin Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als Sissy.

De sloppies

Het Zandvoort van de kleine straatjes achter het strand, ‘sloppies’ geheten, werd uitgebreid met prachtige witte en zandkleurige villa’s met erkers, kantelen, veranda’s en namen als Land’s End, Hendrika en Zeezicht. Er kwamen pleinen, een raadhuis, een grote kerk, hotels en restaurants. Zandvoort werd een badplaats met allure.

De oorlog


Hieraan kwam een eind toen de Duitsers in 1943 alles vernietigden wat in een straal van 250 meter van het strand stond. Ze wilden vrij schootsveld hebben om de geallieerden te weren. Na de oorlog werd de boulevard opnieuw aangelegd en verrezen moderne gebouwen. Omdat bezoekers vanuit het station direct in het moderne gebied bij het strand arriveren, weten weinigen dat daarachter het boeiende Oud-Zandvoort ligt.

Wandeling

Deze wandelroute door Oud-Zandvoort duurt ongeveer 1 uur en voert langs karakteristieke plekjes en gebouwen. De beschrijving staat vol anekdotes, die de wandeling verlevendigen. Zo doet Zandvoort zich met zijn wapen, drie gouden haringen, chiquer voor dan terecht is. Weliswaar leefde het dorp eeuwenlang van visvangst, maar de dure haring was nooit de belangrijkste vis.

De Bloedbuurt

Het buurtje ten zuiden van de Kerkstraat heeft als bijnaam ‘de Bloedbuurt’. Dit kan komen omdat Zandvoorters vroeger ‘vreumden’, die een meisje uit het dorp het hof wilden maken, met grof geweld wegjoegen. Volgens andere bronnen heette het buurtje ‘Bloed- en Spekbuurt’. Dit duidde op de bloedworst en het spek die de vaste armeluiskost vormden.

Beschrijving route:

Start Raadhuisplein. Ga het Kerkplein op. Hier vindt u Grand Café Danzee, met zijn authentieke houten veranda’s. Ga voor de Kerkstraat linksaf de Poststraat in. Loop de trap op naar de Hogeweg en ga rechtsaf. Bij een rond poortje met het opschrift Hotel Noordzee gaat u rechtsaf en komt u uit in de Westerstraat. Ga linksaf en daarna rechtsaf het Schelpenplein op. Links ziet u een doodlopend steegje met een vissershuisje. Vervolg uw route via de Bakkerstraat linksaf, de Kerkstraat, en rechtsaf over de Bodeweg naar het Dorpsplein. Ga rechtsaf naar het Gasthuisplein, de Gasthuisstraat door en bij het eerste ‘sloppie’ (Achterom) rechtsaf. Steek het pleintje over en loop via het sloppie linksaf weer naar de Gasthuisstraat. U slaat rechtsaf en bij de T-splitsing linksaf de Rozenobelstraat in.

Vanaf de Rozenobelstraat linksaf via de kanaalweg, daar is ook een slop naast de oude werkplaats van Bertus Balledux, dan rechtsaf de slop tussen de kanaalweg en koningstraat in aan het einde van de slop links af en dan rechts richting koningstraat.

Bij koningstraat 49 er in tot einde en dan links af naar diaconiehuisstraat en daar links af lopen naar de Jan Steenstraat, naast de voormalige slagerij van Henk Eldik door de slop naar de L'amistraat aan het eind rechtsaf en links de slop tussn L'amistraat en Hulsmanstraat .

Bij de volgende T-splitsing rechtsaf de Kruisstraat in en nogmaals rechtsaf de Pakveldstraat. Vervolg deze ook schuin rechtdoor na de volgende T-splitsing. Ga rechtsaf de Haltestraat in, de Kanaalweg over en rechtsaf naar de plek waar het Gemeenschapshuis heeft gestaan (tegenover de nieuwbouw van het LDC, en gesloopt in 2011). Daarna loopt U langs het busstation terug naar het Raadhuisplein, einde van de wandeltocht.



Info over het copyright Klik hier