WANDELEN DOOR ZANDVOORT IN 1920
P.L. de Vries


De wandeling begint voor het huis in de Haltestraat bij nummer 8a naast het Café Restaurant ‘Suise’ van Buhrdorf, vlak naast het mooie Postkantoor en we lopen naar het Plein met het fraaie plantsoen waar het onderhoud uitgevoerd wordt door de heer Boon, van bloemenwinkel ‘Magnolia’ in de Haltestraat 3, naast het Raadhuis. Tussen de vredig zijnde bloemen, planten en heesters is een luguber voorwerp te zien welke aangespoeld is op het strand. Het is een rondijzeren gevaarte met stekels, gelukkig ontdaan van de inhoud en hiermede laat Zandvoort toch iets merkwaardigs zien, ‘haar mijn’. Rechts de Grote Krocht oplopend zien we links de mooie etalage van de schoenenwinkel van ‘Sprengels’ naast ‘Wijnbergh’ de kruidenier. Iets verder is bakkerij ‘Carels’ waar men in de lunchroom verse broodjes met beleg kan nuttigen met een glaasje melk. Aan de overzijde bevindt zich de sigarenzaak van A. Muller vlak naast het bekende Pension van Gompertz de Beer. Richting het Kerkplein ziet men in de hoek de Slagerij van Heck en de gezellige zitjes in de voortuin van Café’ Diemer. We lopen langs de melkzaak van de ‘Sierkan’ de Kerkstraat in en zien de winkel van ‘Joren’ waar buiten de sappige vruchten smakelijk worden uitgestald. Links vindt men de nieuwe zaak van de groot grutter ‘Albert Hein’ en naast de oude winkel van ‘Casparie’ aan de overzijde rechts de alom bekende zaak uit 1874 van. ‘Ant Bakels’ een grote ‘Bazar’ met huishoudelijke -en toiletartikelen, Dames -en Heren -mode en lingerie plus alle artikelen voor de fotografie: een verscheidenheid aan optima forma.

Op de hoek van de Kerkdwarsstraat op no: 25 is een filiaal van de sigarenfabriek van ‘S. Bertrans’ met aan de andere zijde de speelgoedzaak van de ‘Wed. Gertenbach’. Op de hoek van de Bakkerstraat de bekende broodbakkerij van ‘J. Koning’ met daarnaast ‘Maison Ernst’ een winkel met Bijou artikelen en Zilverwerk. Voorbij de al oude zaak van ‘Gerber’ kan men een kijkje nemen in de bakkerij van de ‘Gebr. J. van der Werff’, daar kan men smullen van de lekkere zandkoekjes, in de zaak ziet alles er zindelijk uit. De rijwiel en autozaak van ‘P de Geer’ is ook te vinden in de Kerkstraat en niettegenstaande het slechte seizoen in de tijd, wordt veel gebruik gemaakt van zijn huurauto’s. De heer ‘Sprengers’ heeft zijn sortiment verdeeld over twee etalages met aan de ene zijde speelgoed voor ieder kinderhart, en in de volgende badpakkenmode en badartikelen voor de dames. Al gauw komt men dan aan de bovenzijde van de straat bij Hotel Café Restaurant ‘Driehuizen’ een zeer bekend en gerenommeerd etablissement.

Uitkijkend naar de zee over de Strandweg ziet men links een fraai rijtje dagwinkeltjes staan uitgevoerd in geel en groene verglaasde stenen met daarboven gemetselde versieringen met cementmortel bekleed door de eigenaar, de erven van de heer H. Driehuizen. Het zijn acht winkelpandjes en in de eerste twee is het filiaal van ‘Bakels’ sinds 1907 gehuisvest, na eerst aan de Kerkstraat naast het Politiebureau begonnen te zijn. Daarnaast is het bekende Kaartenhuis van de ons bekende Kees Keur met souvenirs en strand -plus speelgoed artikelen en prentbriefkaarten. Iets verder een filiaal van ‘Schipper’ de broodbakkerij in de Haltestraat waar ook verkrijgbaar is alles wat behoort bij het confiseurvak. Nog verder doorlopend zien we nog een aantal winkeltjes waar meer heerlijkheden te koop zijn die tot nog toe in Zandvoort niet werden verkocht. Russische confituren, Servische delicatessen, Parijse wafels en Plombières, ook Orientalische suikerwaren onder verschillende namen, Georgewitch, Petrowitch, Andrejewitch, Raditch. Aan het einde van de weg de ‘Bodega’ van W.H. Driehuizen waar men heerlijk uitrusten kan, zowel binnen als buiten. We lopen weer terug en gaan de Burgemeester Engelbertstraat in en komen bij de Boek en kunsthandel van ‘Saaf’ waar men ruimschoots de kooplust kan bevredigen aan boeken, prentplaten en schrijfbehoeften. Aan de linkerzijde van de straat ziet men het ‘Oranje hotel’ waar een schilderijententoonstelling loopt.

Wij gaan de Baan af en lopen door allerlei slopjes, langs ‘Ons Huis’ op het Dorpsplein en andere straatjes van de ‘Noordbuurt’ om uit te komen bij het Oude Mannen en Vrouwenhuis voorheen het Gasthuis in een nogal vervallen staat met daarvoor de varkenswaag. We lopen niet door naar de Kleine Krocht maar gaan links af en komen langs het Wonder van Zandvoort van Cees Schaap en gaan door naar de Pakveldstraat om de steilte van het Schuitengat te bereiken. Met moeite deze oplopend zien we ‘Germania’ staan, het bekende Café Restaurant van E. H. Suhrdorf en gaan vermoeid daar rusten en een lekker biertje drinken. Na deze luie zit gaan we het strand op om te bekomen van de smaak en te genieten van het geruis van de golven en de frisse lucht. Zwoegend door het mulle zand hebben we tijdens deze lichaamsinspanning kunnen ontdekken dat verscheidene nieuwe badstoelen zijn geplaatst. Bij de loopplank gearriveerd die het begin van de Paulus Loot Boulevard aangeeft beginnen we omhoog te klimmen en boven gekomen kan men nog even nagenieten van het zeegezicht. We gaan verder met onze tocht en komen bij het nieuwe ‘Noordzee hotel’ naar de richting van het een ouds bekende Hotel ‘Beau Site’ van de heer A. H. Klein met daar vlakbij het ‘Huis van Minvermogenden’. Hier hoort men vrolijke kinderstemmen uit het huis komen en buiten als ze op weg gaan naar het strand.Verderop staat het gunstig bekend staande ‘Pension Vallo’ en de Villa Marina en zo komen we bij de stormwaarschuwingspaal.

Aan de linkerzijde komen twee nieuwe brede straten op de Boulevard uit, de Hugo de Grootstraat en de Mauritsstraat. Als men deze straten een eind inkijkt, heeft men een mooi uitzicht op de duinen. Op de Boulevard staan banken om de vermoeide wandelaar een zit te kunnen aanbieden en te laten genieten van het uitzicht in de verte. Hoe verder men de Boulevard af loopt kan men een des te groter verscheidenheid van villabouw aan treffen. Alles staat als een wilde chaos door elkaar en men vindt de meest uiteenlopende bouwstijlen en de grilligheden van de moderne bouwkunst worden in alle vormen uitgevoerd. We gaan door de Mauritsstraat naar de Brederodestraat, welke pas verlengd is en het einde van de Boulevard bereikt. De eerste dwarsstraat beëindigt de Parkbuurt waar ook hier weer een verscheidenheid aan villa’s is gebouwd, waaronder vele zonder smaak en er zijn nog grote stukken bouwterrein beschikbaar waar nog menig zomeroptrekje of vaste verblijfplaats kan worden gebouwd. Aan het begin van de Parkbuurt staat een vreemdsoortig buitenhuisje ‘Frog-castle’, dat maakt geen onvriendelijke indruk op ons.

Bij het bereikte Badhuisplein staat het Hotel ‘Groot Badhuis’ met links in het gebouw het gedeelte met zoet en zoutwater binnenbaden en rechts een nieuwbouw met een concertzaal. Tegenover het plein en naast Pension ‘Beau Séjour’ van K. Rollema is een nauwe slop, en deze doorgaande komt men op het Schelpen[plein waar allerlei kleine winkeltjes zijn. De Zuidbuurt met wat grotere dorpswoningen doorlopend komt men over het Kerkdwarspad bij de Dorpskerk, met een oude toren en een kerkgebouw uit 1849 in de Poststraat en rechtsom gaande komt men bij de trap naast de gemeenteschool A aan op de Hoogeweg. Links verkrijgt men een mooi uitzicht over de weilanden in de krocht, de aangelegde tennisbanen voor de hotelgasten en het dorp, aan deze weg staan veel hotels en pensions. Tegenover de school en opzij van Pension ‘Bückmann’ is een klein weggetje om de Brederodestraat te bereiken. In de straat, richting het ‘Paradijs’, staan aan de linkerzijde de eerste woningen als uitbreiding naar het Zuiden. Het aanwezige ‘Unheimische’ van vroeger is verdwenen, villa’s in allerlei trant zijn verrezen en men heeft een schitterend uitzicht over de blonde duinen. De Brederodestraat aflopend komt men langs kunsthandel ‘Sint Jan’ waar prachtige schilderijen tentoon gesteld worden. In de tuin van het familiepension A.C.F. Bückmann ontwaren we een gebouw dat is ingericht als een keurig restaurant, omgeven door bomen en daar vindt men ook een koel zitje en een zaal waar ook de niet - logés mogen binnen treden om te dineren.

De straat verder volgend, is naar rechts te zien het nieuwe kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente, eenvoudig opgetrokken in nette stijl. Bij het huis van Burgemeester Beeckman, huize ‘Sandevoerde’ ligt in de tuin een tweelingzusje van de mijn van voor het Raadhuis. De Rooms Katholieke Kerk is in bepaalde stijl met de nodige moeite tot stand gekomen met daar vlak naast het huis voor de inwonende pastoor. Op het kruispunt van wegen aangekomen kan men de fraaie huizen bewonderen in de Haarlemmerstraat waar veel gebouwd is, richting de teen van de Krocht, rechts een rijtje woningen met open balkons en een grote voortuin aansluitend tegen het eindpunt van de tram. We gaan de Koninginneweg in, vroeger een zandpad naar het kerkhof maar nu herschapen in een brede straatweg waar verscheidene nieuwe huizen verrezen en nog in aanbouw zijn. Halverwege moet men de tramweg over steken waar men gewaarschuwd wordt door een hangende tingeltangel als de tram er langs komt. Aan de verlengde Koningstraat zijn veel nieuwe gemeente huurwoningen gebouwd en de straat komt uit in de Koninginneweg. Aan het einde van deze mooie brede straatweg komen we bij de Kostverlorenstraatweg waar rechts een mooi blok vakantiewoningen is gebouwd onder de naam ‘Bennoheim’, en ook nog tal van villa’s zijn gebouwd. Daarmede heeft de straat veel aanzien verworven aan gezelligheid. Richting dorp gaande komen we aan bij de Haltestraat met rechts het verlengde daarvan extra gemaakt naar de Halte van het spoor zodat de gasten ook het dorp kunnen bezoeken, en een spoorweg overgang naar de Noordduinen.

In de Haltestraat zijn ze begonnen een aantal woonhuizen te voorzien van winkelruimten of nieuwe te bouwen in de achtertuinen van de woningen aan de achterliggende Swaluëstraat. Met de groei van de bevolking is aan de oostzijde van de straat en langs de achterliggende wegen een uitbreiding van eigentijdse woningen te bouwen. Anderen worden heden aangepast aan de behoefte om de badgasten het nodige aan te bieden vanuit de mooie winkelruimten. We komen na deze lange wandeling weer aan bij begin van de straat waar een juweeltje van een Raadhuis is gebouwd, met een Raadzaal, een Trouwzaal en een fraaie Hal. Deftige trappen leiden naar de hoofddeur met daaronder een dubbele deur naar de ruimten waar de ordebewaarders gevestigd zijn met een eigen ingang aan de Haltestraat. Het is een aardig uitstapje geworden, en als we in aanmerking nemen het grote aantal villa’s dat in Zandvoort nog in aanbouw is en gebouwd wordt, lijkt dit ons dit wel het doorslaand bewijs, dat de plaats Zandvoort aan Zee een geliefkoosd zomerverblijf is en blijft, wat haar zeker ten goede komt en een drang geeft tot vooruitgang tot verdere uitbreiding.

Jkn-azn.


Kijk ook eens bij De stranding van de Gaffelschoener “ SCHOUWEN II ”, Klik HIER
Kijk ook eens bij De stranding van de “ ALBA ”, Klik HIER
Kijk ook eens bij de schipbreuk van de “OUDE ZIJPE”, Klik HIER


Info over het copyright Klik hier